Hoe Weet Je Of Je Op Je Dak Zonnepanelen Kunt Installeren?

Published Aug 02, 23
5 min read

Zonnepanelen En Groene Daken. - Groendak

Geen schaduw en dus ook geen rendements­verlies veroorzaakt door de planten. Sedum is een . Droogte, vrieskou of extreme regen overleven de planten in de meeste gevallen. Staan de plantjes in de schaduw van de zonnepanelen? Zolang ze dagelijks een uur of 4 direct zonlicht krijgen zullen ze het prima vinden.

Bij de aanleg is genoeg water geven belangrijk. Daarna hoef je jaarlijks hooguit een of twee keer het dak op, om te controleren op wortelschietend onkruid of het strooien van een beetje sedummest. Sedum is rondom de panelen. Een sedumdak wordt aangelegd met behulp van sedummatten (zoden) of sedum­cassettes. (zie ook hierna) De combinatie groendak met zonnepanelen zorgt voor aardig wat gewicht op het dak.

Een Groen Dak Met Sedum Heeft Diverse Voordelen - Mobilane

Sedum is dus een plant die zich prima thuis voelt onder of rondom een zonne­panelen­installatie. Wat de voordelen deze combinatie zijn leggen we je uit in het het volgende hoofdstuk. Zowel zonnepanelen als sedumdaken hebben de nodige voordelen. Door deze twee duurzame oplossingen te bundelen kun je deze eigen­schappen versterken.

De vier belang­rijkste voordelen van dit type "dubbel­doeldak" zetten we hieronder uiteen. De meeste mensen weten dat de hoeveelheid vermogen dat wordt opgewekt afhankelijk is van de hoeveelheid zonlicht dat op het paneel valt. Wat niet iedereen weet is dat ook de temperatuur van een paneel hierbij een grote rol speelt.

Solar Sedum Installeert Groene Zonnedaken - Mt/sprout

Op een dag met buiten­temperaturen van meer dan 25 °C kan de temperatuur van een paneel maar zo 50 °C zijn. Heb je een (grijs) bitumen dak en zijn de panelen laag op het dak geplaatst (weinig lucht­circu­latie), dan kan dit oplopen tot 65 °C of meer. Deze grafiek laten zien dat de tempe­ratuur boven het groendak (groen) gedurende de hele dag dicht bij de werke­lijke buiten­tempe­ratuur (rood) blijft, terwijl de tem­peratuur boven een dak met bitumen (zwart) fors oploopt.

Wordt het paneel warmer? Dan kun je te maken krijgen met rendementsverlies. Minder opbrengst dus. Dat kan een afname zijn van 0,35-0,5% per graad celsius zijn, afhankelijk van het merk en type zonnepaneel. Tijdens die warme zomerdag kun je dan maar zo 10-15% minder vermogen opwekken. Hoe fijn zou het dan zijn wanneer je je zonnepanelen een beetje kan koelen.

Een Groen Dak Met Zonnepanelen, De Ideale Combinatie?

Doordat de planten vocht opnemen en vervolgens weer verdampen, onttrekken ze warmte uit de lucht. Dit effect kan er in de zomer voor zorgen dat de temperatuur van panelen op een groendak beperkt blijft tot een 35 °C. De sedum­planten functio­neren dus als een soort natuurlijke airco voor de zonnepanelen.

Andere studies laten zien dat dit kan oplopen tot wel 15% (groendaken Gent). De exacte winst - of eigenlijk: beperking van het verlies - is dus lastig te geven en hangt af van de omstandigheden van de betreffende installatie. Vast staat dat een groendak een aanzienlijke bijdrage levert aan het verminderen van rendementsverlies van een zonnepaneel.

Hoe Weet Je Of Je Op Je Dak Zonnepanelen Kunt Installeren?

Je kunt je voorstellen dat dit bij grotere oppervlakken kan oplopen tot serieuze bedragen. We blijven nog even bij het onderwerp warmte. Want een sedumdak heeft op dit gebied ook nog een ander voordeel: de temperatuurverschillen zijn een stuk kleiner. Dat geeft voordelen, aangezien bijna alle stoffen uitzetten wanneer ze warm worden, en krimpen wanneer ze afkoelen (groendaken oost vlaanderen).

Overdag wordt het dak minder warm en in de nacht koelt het dak minder af. De temperatuur van de zonnepanelen blijft dus stabieler en de kans op scheurtjes wordt kleiner. Zonnepanelen op een groendak gaan om deze reden dus ook langer mee. Een algemeen voordeel van een groendak is dat het de biodiversiteit vergroot.

Zonnepanelen Installeren Op Een Sedumdak - Zonnefabriek

Door een zonne-energie-installatie op een groen dak te installeren ontwikkel je er een klein ecosysteem. Door de variatie in schaduw en volle zon krijg je ook een afwisseling in temperaturen gedurende de dag. Op sommige delen zul je zelfs permanente schaduw hebben. Deze variatie zorgt voor een multi-cultuur aan planten en dieren, zo volgt uit onderzoek.

Zowel de diversiteit van het plantenleven als het aantal aanwezige insectensoorten gaat flink omhoog. Kortom, je creëert fijne, afwisselende leefomgeving voor allerlei dieren op je dak (groendaken Gent). Wat bijdraagt aan het herstel en behoud van de biodiversiteit. Je groene dak zal met het Nederlandse weer een groot deel van het jaar vochtig zijn, dankzij de water­bufferende werking.

Hoe Integreer Je Een Groendak Met Zonnepanelen? - Dakenraad

Daarmee verminder je het risico op brandgevaar. Een goed aangelegd zonnepanelen­systeem zal niet snel vlam vatten. Toch is er volgens TNO (pdf) een zeer kleine kans (0,014%). Deze kans is groter wanneer je panelen in het dak liggen (indak-systeem), dan wanneer ze op het dak liggen(opdak-systeem). Bij het een indak-montage­systeem liggen de panelen en de kabels in het dak.

Wanneer er fouten zijn gemaakt bij de installatie van een dergelijk systeem, kun je in het ergste geval te maken krijgen met brand. Bij een opdak-systeem is dit risico een stuk kleiner (maar niet uitgesloten), omdat de kabels en connector doorgaans niet direct op de dak­bedekking liggen. Bij dit type montage­systeem kan een sedumdak ook een meerwaarde bieden.

Mastersystems En Groendaken

Ook in tijden van droogte en hitte zit er relatief veel vocht in de bladeren. Met een sedumdak heb je een soort natuurlijke brand­werende deken op het dak dus. De voordelen van het synergie-effect van beide maatregelen zullen je duidelijk zijn, na het lezen van het vorige hoofdstuk. Maar hoe kun je de aanleg het beste aanpakken? Hieronder noemen we de belang­rijkste aandachts­punten bij het installeren van zonne­panelen en een groendak: Volgorde van aanleg Sedummatten of sedumcassettes Montagesystemen zonnepanelen Ligging van de zonnepanelen en het sedum Ballast voor de zonnepanelen Totaalgewicht Regenwaterafvoer Als het gaat om in welke volgorde je de systemen aanlegt kunnen we drie scenario's onderscheiden: Leeg dak (dak zonder zonnepanelen en vegetatielaag) Zonnepanelen installeren op een bestaand groen dak Een sedumdak aanbrengen rondom een bestaand zonne­panelen­systeem Begin je met een leeg dak en heb je je ervan verzekerd dat je dak waterdicht is en voldoet aan alle eisen? Perfect.

Navigation

Home

Latest Posts

Groepsaankoop Groendaken - Gemeente Brasschaat

Published Nov 22, 23
3 min read

Zonnepanelen En Groene Daken. - Groendak

Published Nov 02, 23
5 min read

Sedumdak Met Zonnepanelen - Naturegreen.

Published Nov 01, 23
3 min read