Table of Contents
Omgekeerd zal de laag er in natte periodes voor zorgen dat het overtollige water makkelijker wegstroomt. Vergeet de niet! Die zijn nodig voor de gecontroleerde afvoer van regenwater. Zo voorkom je vervuiling en ongewilde plantengroei binnenin het waterafvoersysteem. Wie slim is, werkt de controleputten af met grind zodat die niet overwoekerd geraken door de rest van het groendak.
Vanaf nu zal het groendak er ook echt als een groendak beginnen uit te zien. Nu alle voorzorgen genomen zijn, mogen de of de substraatlaag (sedum van minstens 6 cm dikte) geplaatst worden. Wie voor dat laatste kiest, kan zelf nog extra plantjes aan het dak toevoegen. Opgelet: indien de dakrand geen 10 cm hoog is, ben je verplicht om rondom het groendak een grindlaag te voorzien.
Dat zou de dakranden namelijk kunnen beschadigen. Hetzelfde geldt voor de ruimte rondom schoorstenen, ramen en andere extraatjes. Een groendak zelf aanleggen? Hoewel de uitdrukking luidt dat wat je zelf doet je meestal beter doet, is dat niet altijd het geval. Wil je je voorzorgen nemen en zeker zijn dat je groendak perfect en zonder problemen is aangelegd, dan kan je ook altijd iemand inhuren om deze dakwerken uit te voeren.
Benieuwd naar wat het prijskaartje daarvan zou zijn? Wij brengen je indien gewenst snel en gratis in contact met enkele specialisten uit jouw buurt. Gratis offertes Volledig vrijblijvend Erkende vakmannen uit uw buurt .
Wat zijn de voordelen van een groendak? Een groendak is mooier dan pannen en het ziet er bijzonder uit. Maar belangrijker: Een groendak zorgt ervoor voor het naar de riolering stroomt. Dat voorkomt overbelasting van het riool en de ondergrond, wat de kans op overstromingen bij zware regenval vermindert. Zorgvuldig aangebrachte vegetatie zorgt ook voor een en het verhoogt de brandveiligheid van je huis.
Temperatuurschommelingen in je woning worden beperkt, zowel in de winter als in de zomer. Daardoor kan je verwarming omlaag en heb je geen airconditioning nodig. Jaarlijks kan je daarmee gemiddeld , dat is ongeveer 20% van je totale verwarmingskosten. Van groene mosbedekking tot volwaardige tuin Er zijn twee soorten groendak.
In beide gevallen kan de levensduur wel oplopen tot een comfortabele 60 jaar. In Vlaanderen geven sommige gemeenten een subsidie per m2 voor de aanleg van een groendak. In Brussel is er een premie van 20 tot 40 euro/m2.
Platte daken die niet in de schaduw liggen, zijn de beste kandidaten voor een groen dak. Op een hellend dak kun je ook plantjes laten groeien, maar zo’n dak zal sneller uitdrogen doordat de regen wegloopt. Is de helling groter dan 35°, dan zijn speciale verankeringen nodig. Om lekkages te voorkomen is het belangrijk dat de waterdichte laag van goede kwaliteit is.
Kan je dak het gewicht aan? Je kunt de begroeiing laag en lichtgewicht houden of kiezen voor een uitbundige daktuin. In het laatste geval moet je rekening houden met een gewicht van honderden kilo’s per m2. Zo weegt een dak met gras en bloemen gemiddeld 150 kg/m2, maar een intensieve begroeiing kan je dak belasten met 500 kg/m2.
Nieuwbouw of oudbouw Een groen dak kun je het beste op een nieuwbouwwoning realiseren. Bij nieuwbouwwoningen kan vanaf het begin rekening gehouden worden met het gewicht van de dakconstructie. Heb je een bestaande woning en wil je begroeiing op je dak aanleggen? Neem dan een professioneel bedrijf in de arm.
Klimaatverbetering in de stad Groene daken hebben een positief effect op de omgevingstemperatuur in uw stad of gemeente. Stenige oppervlakten slorpen warmte op, waardoor de temperatuur stijgt. Wanneer het aantal groendaken met 6% stijgt dan doet het verdampen van water op die groendaken de zomerse piektemperaturen met ongeveer 1,5°C dalen.
Minimum 40% tot zelfs 90% water wordt zo weerhouden. daktuin aanleggen. In de winter en natte periodes, wanneer het substraat meer verzadigd is, is de retentie natuurlijk lager dan bij korte hevige zomerse buien. De biodiversiteit neemt toe Een groendak is ideaal als tijdelijk woongebied, en zelfs als basisverblijfplaats, voor heel wat planten- en diersoorten.
Met een juiste plantenkeuze en nestgelegenheid wordt een groen dak een paradijs voor wilde bijen. Uit welke lagen bestaat een groendak? Een groen dak bestaat doorgaans uit drie lagen. Onderaan zit de draineerlaag en bovenaan groeit de plantaardige bedekking. Daartussen zit het substraat. Dit is de voedingsbodem waarin de wortels van de begroeiing vastzitten.
In praktijk zijn de grenzen echter niet zo scherp te trekken.
Een nieuwbouwhuis is het meest geschikt om een groen dak op aan te leggen, maar laat je niet weerhouden als jouw dak al wat ouder is. Om erachter te komen of jouw dak geschikt is voor beplanting, moet je op een aantal aspecten letten. Zo zal je dak het gewicht van het groen moeten kunnen dragen.
Het is daarom altijd verstandig om je dak door een deskundige te laten controleren, ook als je zelf het groene dak aan wilt gaan leggen. Laat bij die controle ook de staat van onderhoud controleren, als deze niet goed is moet je het dak eerst repareren. Sedum kan op zowel een schuin als een plat dak worden aangelegd (groendak antwerpen).
Bij een schuin dak zal de begroeiing sneller uitdrogen omdat het regenwater sneller van het dak zal lopen. Heeft je dak een helling van meer dan 35°? Dan zal je extra verankeringen nodig moeten hebben om de begroeiing vast te zetten. Als we je nu enthousiast hebben gemaakt om een groen dak aan te leggen, ben je vast benieuwd naar het prijskaartje.
Door de isolatiewaarde van een groen dak verdient het zichzelf op termijn wel terug door de energie die je ermee bespaart. Omdat groene daken ook veel voordelen hebben voor de omgeving, geven verschillende gemeentes, provincies en waterschappen financiële steun voor de aanleg. Of en hoeveel subsidie je kan ontvangen voor een groen dak verschilt per regio, er is dus geen landelijke subsidieregeling - daktuin aanleggen.
Wat is een groen dak? Zo is er in veel gemeenten subsidie vrijgemaakt voor de aanleg van een groen dak. Maar wat is nou precies een groen dak? Er zijn verschillende soorten groene daken, daar geven we graag wat meer toelichting over. Een intensief dak is het makkelijkst te omschrijven als een daktuin en heeft dan ook een zwaardere belasting op het dak.
Een extensief groendak is lichter van gewicht en geschikt op de meeste daken. Ook hebben deze groene daken bijna geen onderhoud nodig waardoor het een aantrekkelijke variant is voor particulieren. Omdat een extensief dak voor de meeste woningbezitters de juiste keuze is, gaan we in deze blog specifiek in op de voordelen van een extensief groen dak.Een groen dak kan verschillende typen vegetatie bevatten: sedum, kruiden, grassen en zelfs verschillende soorten bloemen.
Deze bieden namelijk op de lange termijn de hoogste kwaliteit - intensief groendak. Sedumpluggen hebben twee jaar nodig om volledig dicht te groeien, maar bieden na deze groeiperiode de meest bestendige dakbegroeiing tot wel tientallen jaren lang. Ook kan er door de losse inplant gevarieerd worden in de soorten die gebruikt worden op uw dak om zo een daktuin te creëren die geschikt is voor uw unieke omstandigheden.
Table of Contents
Latest Posts
Groepsaankoop Groendaken - Gemeente Brasschaat
Zonnepanelen En Groene Daken. - Groendak
Sedumdak Met Zonnepanelen - Naturegreen.
All Categories
Navigation
Latest Posts
Groepsaankoop Groendaken - Gemeente Brasschaat
Zonnepanelen En Groene Daken. - Groendak
Sedumdak Met Zonnepanelen - Naturegreen.