De Voordelen En Nadelen Van Een Groendak - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Published Apr 06, 22
7 min read

Een Groen Dak Aanleggen, Waarom? (7 Belangrijke Voordelen) - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Als alternatief kun je een huidige bitumenlaag voorzien van een extra laag wortelwerende folie. Moderne bitumineuze dakbedekking is tegenwoordig wel steeds vaker wortelbestendig. Mocht je je pannendak willen vervangen dan kun je ook eens kijken naar een "groendakpan" te kiezen. Hierbij is de sedumvegetatie aangebracht op een hiervoor speciaal ontworpen dakpan die in een raster op je dak worden gelegd.

Leeftijd van je dak Doe onderzoek naar de leeftijd van je dak en inspecteer deze goed voordat je begint met een groen dak. Naarmate de dakbedekking langer ligt wordt de kans op lekkages en beschadigingen door o. a. weersinvloeden ook groter. Wanneer je een groen dak laat aanleggen door een specialist helpt hij je bij deze inspectie.

Epdm Folie In Combinatie Met Groendaken - GR&OM - Groen- en OmgevingswerkenEen Groen Dak Iets Voor Jou? Ontdek Er Alles Over - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Afwatering Met een groen dak wordt regenwater deels opgeslagen in de beplanting en de substraatlaag van het groendak. Toch is goede afwatering bij zware regenval alsnog belangrijk. Breng daarom het afwateringssysteem van je dak in kaart bij het maken van een groendak ontwerp. Denk ook aan boldraad­roosters, bladvangers of tegelblad­vangers aan om na aanleg verstoppingen van de afvoeren te voorkomen.

Randafwerking Om te voorkomen dat de bovenste laag van je groendak gaat verschuiven is een opstaande dakrand van minimaal 6 à 7 cm aan te raden. Bij veel groendaken wordt er tegen de dakrand een grindrand van rond de 20 cm gelegd. De dakrand is vaak het laagste punt van het dak, hierdoor kan het water makkelijker doorstromen.

Hoe Leg Je Een Groendak Aan? - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Kosten van een groen dak De kosten voor het aanleggen van een groen dak variëren van 40-70 euro per m2 bij een extensief dak wanneer je dit zelf aanlegt. En rond de 120 euro per m2 voor intensief dak.2 Een groen dak is dus niet goedkoop. De vele voordelen kunnen de investering alsnog interessant maken.

Omdat je dak dus langer mee gaat en een groen dak mooier oogt, heeft het aanleggen van een groen dak ook een positieve invloed op de woningwaarde. Subsidies Omdat je met een groen dak meewerkt aan het verduurzamen van jouw omgeving is het in veel gemeenten mogelijk om subsidie te ontvangen.

Wanneer je wil investeren in een groendak is het in sommige gevallen ook mogelijk een "groene lening" af te sluiten. Dit is een lening met een lage rente omdat het geleende geld duurzaam wordt geïnvesteerd. Via de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal kan je per gemeente zien of je aanspraak kan maken op subsidie, welke groene leningen er zijn en wat de voorwaarden zijn.

Maar een groen dak heeft ook voordelen die minder bekend zijn. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje. 1. Absorbeert regenwater Een van de belangrijkste voordelen van een groen dak is de bufferfunctie bij hevige regenval. groendaken Sint Niklaas. Klimaatverandering zorgt niet alleen voor hittegolven maar ook voor toename van neerslag en hoosbuien.

Groendak Voordelen - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Groene daken werken als een buffer bij hevige regenval, waardoor je het rioolsysteem minder belast. daktuin aanleggen. De vegetatielagen op een groen dak houden een deel van het water vast zoals een spons dat doet en geven het langzaam weer af. Het wegstromen van water kan tot wel 45% worden beperkt ten opzichte van een niet-groen dak.3 Dat een groen dak lang mee gaat bewijst het dak van het Rockefeller Center in New York.

(Foto David Shankbone/Wikimedia Commons) 2. Verlengt de levensduur van je dakbedekking Dankzij de groene laag vegetatie op je dak is het dak materiaal beter beschermt tegen UV-straling en andere weersinvloeden. Een groen dak kun je ook zien als een laag die erosie voorkomt. De dakbedekking wordt beter beschermd en gaat daardoor 2 á 3 keer langer mee dan bij een traditioneel dak.

Verlaagt de temperatuur Een begroeid dak heeft ook invloed op de omgevingstemperatuur. Doordat de vegetatie op het groendak het water opslaat en hierna verdampt zakt de omgevingstemperatuur. Ook absorberen en reflecteren planten zonlicht. Dit alles kan de temperatuur met enkele graden omlaag brengen. Vooral in de steden kan dit erg prettig zijn tijdens hete zomers.

Positief effect op gezondheid en welzijn Toename van groen in je buurt zorgt voor stressvermindering en heeft een positieve invloed op humeur en algemene gesteldheid. Groen brengt ontspanning en geeft minder stress, zo blijkt ook uit onderzoek.5 Het gemeenschappelijk aanleggen van groene daken in een wijk maakt een buurt leefbaarder en brengt de mensen in de buurt nader tot elkaar.

Voordelen Groendak; Het Zijn Er 27! - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Een Groendak Aanleggen - GR&OM - Groen- en OmgevingswerkenProfiteer Van De Voordelen Van Een Groen Dak - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken
Groendak: Ontdek Types, Voordelen, Richtprijs En Premies - GR&OM - Groen- en OmgevingswerkenDe Voordelen En Nadelen Van Een Groendak - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

(Foto Aloha Jon/Wikimedia Commons) 6. Verhoogt het rendement van zonnepanelen Heb je zonnepanelen op je dak of wil je deze graag laten installeren? Dan hoeft een groendak hier niet voor te wijken. Sterker nog de twee kunnen elkaar versterken. Omdat de aanwezigheid van dakbeplanting de temperatuur op het dak verlaagt werken de zonnepanelen efficiënter.6 Wel moeten de planten die onder de zonnepanelen worden geplaatst goed tegen schaduw kunnen.

Groendak Biedt Tal Van Voordelen - GR&OM - Groen- en OmgevingswerkenGroendak : Types, Opbouw & Voor- En Nadelen - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

De combinatie van een groen dak met zonnepanelen kun je dan ook het beste laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. 7. Verhoogt de waarde van je pand of woning De begroeiing van een groen dak kan bijdragen aan de dakisolatie. Zo wordt een groen dak in de zomer minder warm dan een dak met een standaard dakbedekking.

Ook kunnen ze flink bijdragen aan het isoleren van geluid en verlengen ze de de levensduur van het dak flink. Een groen dak kan een levensduur hebben van wel zestig jaar. Mensen wonen graag in een groene omgeving. Bovenstaande voordelen in combinatie met een mooi, groen uitzicht op je dak zullen dus een positief effect hebben op de woningwaarde.

Groendaken - Gr-om - Groen En Omgevingswerken - GR&OM - Groen- en OmgevingswerkenGroene Daken: Voordelen Voor Mens En Milieu - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Eenvoudig aan te leggen Groene dakbedekking bestaat in de praktijk vaak uit kant-en-klare vegetatiematten. Deze zijn bij levering al vrijwel volledig bedekt en eenvoudig te plaatsen. Daardoor is de installatie vaak in een dag(deel) uitgevoerd en heb je dus direct een groen uitzicht. In de Woonbewust Webshop bestel je diverse kant-en-klare sedumpakketten.

Sedum Dak Of Natuurlijk Groen Dak - GR&OM - Groen- en Omgevingswerken

Je eigen groene dak eenvoudig zelf gelegd. 9. Onderhoudsarm Net als iedere tuin vraagt een groen dak ook enig onderhoud (intensief groendak). Nu is dit niet veel, maar één tot twee keer per jaar even het dak op is wel aan te raden. Bij een sedumdak moet je qua onderhoud denken aan: Bemesten met mestkorrels of speciaal groendakvoer.

Schoonmaken van hemelwaterafvoeren - groendaken Waasmunster. Grindranden schoonmaken Het verwijderen van onkruid en mos. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Wanneer je een intensief groen dak (daktuin of natuurdak) hebt met gevarieerde beplanting heb je uiteraard ook meer onderhoud. Dit is vergelijkbaar met een 'gewone' tuin. Nadelen van een groendak Naast de vele voordelen van een groendak zijn er ook punten van aandacht die je als een nadeel zou kunnen beschouwen.

Het gewicht van een groendak Zoals we eerder aangaven kan het gewicht van een groene dakbedekking snel oplopen. Dit is uiteraard afhankelijk van welk type vegetatie je kiest. De draagconstructie van je dak moet goed genoeg zijn om de groene dakbedekking te kunnen dragen. In sommige gevallen is een dak daarom niet geschikt voor een groene bedekking.

Lekkages Bij een groen dak kan er een verhoogd risico op lekkages zijn. Bijvoorbeeld door wortelgroei of doordat het groene dak slecht is aangelegd. Als bijvoorbeeld fouten zijn gemaakt in de constructie is de kans op lekkage groot. Achteraf is het dan vaak lastig de plek van lekkage vast te stellen.

Navigation

Home

Latest Posts

Groepsaankoop Groendaken - Gemeente Brasschaat

Published Nov 22, 23
3 min read

Zonnepanelen En Groene Daken. - Groendak

Published Nov 02, 23
5 min read

Sedumdak Met Zonnepanelen - Naturegreen.

Published Nov 01, 23
3 min read