Table of Contents
Wanneer een groendak wordt aangelegd op oude (versleten) dakbedekking worden de gebreken hiervan direct uitvergroot. Er ontstaat dan sneller een lekkage die zich anders op een later tijdstip zou hebben geopenbaard. In deze gevallen moet dus eerst het dak waterdicht worden gemaakt. Ook dit kan bij de aanleg van een groen dak voor extra kosten zorgen.
Het feit dat de woningwaarde zal stijgen en het dak veel langer mee zal gaan is gelukkig voor veel mensen een reden om alsnog een groen dak aan te leggen. 4. Onderhoud blijft nodig De meeste groene daken vragen weinig onderhoud. Toch blijft een tweejaarlijkse controle, bijmesten en af en toe besproeien belangrijk voor een optimale begroeiing.
(Foto Wee, Jee, Vee/Wikipedia) Samenvatting Een groendak is het dak van een woning, overkapping of schuur waarbij de dakbedekking bestaat uit een variatie van vegetatie. Onderscheid kan worden gemaakt tussen een en een . De belangrijkste verschillen zijn: Extensief Intensief Dunnere substraatlaag ( 15 cm Sedum vegetatie Diverse planten of bomen Eventueel zelf aan te leggen Aan laten leggen door expert Licht / Lage belasting Zwaar / Hoge dakbelasting Vanaf 40 euro per m2 Vanaf 120 euro per m2 Weinig onderhoud Meer onderhoud (vergelijkbaar met tuin) Welk type groen dak het meest geschikt is voor jouw woning ligt aan het draagvermogen, de hellingshoek, de ligging en de dakbedekking van het dak.
Daarnaast beschermt de vegetatielaag je dak en gaat de dakbedekking hierdoor langer mee. Bovendien heeft een groendak een in de zomer en helpt het bij de . Het groendak is goed te . Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat zonnepanelen op een groendak een hoger rendement kunnen opleveren en langer meegaan.
Dankzij subsidies en de te verwachten is een dergelijke investering alsnog voor veel mensen interessant. Voor de meeste mensen is het financiële aspect gelukkig niet het belangrijkste. In dit artikel hebben we je er hopelijk van kunnen overtuigen dat een groen dak eigenlijk alleen maar voordelen heeft. En of het nu een schuurtje, blokhut, uitbouw of een flatgebouw betreft: iedereen wordt blij van een groen dak! Zelf een sedumdak aanleggen Je eigen groene dak aanleggen is heel eenvoudig met onze doe-het-zelf pakketten.
Bezoek onze webshop voor een overzicht van de pakketten en bijbehorende materialen - groen dak.
Het gras hoeft niet altijd groener te zijn aan de overkant. Ontdek welke voor-en nadelen een groendak voor jou kan hebben! Wat is een groendak? Een groendak is als het ware een kleine plantentuin op je dak. Dit groene kleedje kan van mos, gras, kruiden of vetplantjes (sedum) zijn. Maar als het voor jou niet binnen de perken hoeft te blijven, kan je gaan voor een heuse daktuin.
Wat zijn de pluspunten voor jou? Het ziet er goed uit. Het isoleert geluid en absorbeert de warmte dus koeler in de zomer en warmer in de winter. Het verlengt de levensduur van je dakbedekking. Het verbetert de waterafvoer. Het is goed voor het klimaat en zuivert de lucht. Wat zijn de nadelen? Houd ook rekening met de mogelijke nadelen alvorens je beslist om een groendak aan te leggen: Je dakconstructie moet voorzien zijn om het extra gewicht te kunnen dragen.
Afhankelijk van het soort groendak (intensief of extensief) heb je veel of weinig onderhoudswerk. Het trekt de aandacht van dieren zoals slakken en vogels (al ziet niet iedereen dit als een nadeel). Kan mijn dak dat? Alvorens het licht op groen te zetten, wil je wel even weten of je dak in aanmerking komt.
Wat wil je? Wil je op het dak kunnen lopen, dan ga je meer voor een daktuin, een intensief groendak. In dat geval zijn de mogelijkheden legio: een gazonnetje, bloembedden, … Men noemt dit soort groendaken ‘intensief’ omdat er meer onderhoud nodig is. Op een niet-beloopbaar (ook wel extensief genoemd) groendak ga je voor een lage begroeiing.
Je hoeft maar 2x per jaar het dak op om te zaaien, bemesten, onkruid en bladafval te verwijderen. Hoe stevig is je dakconstructie? Hoe meer gewicht je dak kan dragen, des te meer mogelijkheden je hebt qua beplanting en aanleg. Maar ook op een niet al te schuin dak kan je een eenvoudig sedumdak aanleggen.
Dat kunnen de meeste daken wel aan, laat Jef ons weten. Voor een intensief groendak schommelt dit rond de 120 à 150 kg/m2. Dat is al een stuk meer. Verder is de waterdichtheid nog van belang. Zowel roofing als EPDM zijn geschikt voor een groendak. Wat is de kostprijs? Jef van Groendak wist ons alvast te vertellen dat, afhankelijk van de totale oppervlakte en de hoogte van je dak, je voor de standaardversie (dus een extensief sedumdak), tussen de 50 à 70 euro/m2 betaalt.
“Dat is wel veel natuurlijker en mooier,” volgens Jef en daar kunnen we ons wel in vinden. Kan ik een subsidie krijgen? Misschien zorgt jouw gemeente er wel voor dat je een premie krijgt voor de aanleg van je groendak! Je kan dit makkelijk nagaan via de onlinepremiezoeker van de Vlaamse Overheid.
Daarnaast zit er mogelijk een renovatiepremie in je pocket voor de draagstructuur en waterdichte bedekking van je dak. Check voor je helemaal uit je dak gaat nog even of je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt. Met dank aan Jef Bertels van de firma Groendak.
Groene daken zijn populair! En dat is niet voor niets. Een dak met sedum (vetplantjes) heeft ontzettend veel voordelen. Zo helpt u bedreigde vogels en bijen in een stedelijk gebied enorm. Zij kunnen deze plekken gebruiken om uit te rusten en nieuwe energie op te doen. Bovendien nemen groene daken veel regenwater op, wat voor een ontlasting van het riool zorgt.
Met subsidie van de gemeente krijgt u ook nog een deel van uw investering terug. Heeft u nog meer redenen nodig om een groendak aan te leggen? Lees dan verder voor de 10 voordelen van een groen dak. 1. Subsidie Het aanleggen van een sedumdak vraagt om een kleine investering.
Het verschilt per gemeente hoeveel subsidie u krijgt, maar het is zeker de moeite waard om hier even naar te kijken. De gemeente Groningen geeft bijvoorbeeld €30,- subsidie per m2. Deze subsidie dient u wel aan te vragen - intensief groendak. Kijk op de website van uw gemeente of er subsidie beschikbaar is en hoe u deze kunt aanvragen.
Neemt Co2 op en vermindert fijnstof, Een groendak bestaat uit allemaal vetplantjes. Deze plantjes zetten Co2 om in zuurstof en hebben het vermogen om fijnstof op te nemen. Fijnstof is een probleem in een stedelijke omgeving en zorgt voor veel gezondheidsproblemen. Een sedumdak vangt veel meer fijnstof dan bijvoorbeeld een bitumendak en de fijnstof spoelt vervolgens met het regenwater het riool in.
3. Bufferen van regenwater, Water kan steeds minder goed weg. Vooral steden hebben problemen met overstromingen als het hard regent, omdat de riolen dan overbelast raken. Een sedumdak werkt als een soort buffer voor regenwater. Het houdt een groot deel van het gevallen hemelwater vast en geeft het terug aan de atmosfeer door middel van verdamping.
Table of Contents
Latest Posts
Groepsaankoop Groendaken - Gemeente Brasschaat
Zonnepanelen En Groene Daken. - Groendak
Sedumdak Met Zonnepanelen - Naturegreen.
All Categories
Navigation
Latest Posts
Groepsaankoop Groendaken - Gemeente Brasschaat
Zonnepanelen En Groene Daken. - Groendak
Sedumdak Met Zonnepanelen - Naturegreen.